En af de ting man hurtigt oplever når man besøger Republikken Malta er, at madkulturen er noget for sig selv. Malta er især præget af, at øerne igennem mange år har været bosat af mange nationaliteter, hvilket også har haft en grundlæggende indflydelse på deres madkultur – som er præget af mange forskellige nationaliteter.
Grundet placeringen af Malta, så har øerne igennem flere omgange været besat og befolket af forskellige nationaliteter. Hver af disse har haft indflydelse på landet, og den opbygget madkultur – på godt og ondt.
Republikken Malta (Repubblika ta’ Malta) er en sydeuropæisk ø i Middelhavet. Den maltesiske øgruppe er fordelt blandt de tre beboede øer Malta, Gozo og Comino samt de ubeboede øer Cominotto, Filfla, St. Pauls Islands og Fungus Rock. Malta har igennem tiden været besat af Frankrig, Spanien, Tyrkiet, Storbritannien og Italien. Først i 1964 blev øen selvstændig og først i 1987 fik republikken fuld kontrol.
Nogle af de ”traditionelle” retter du kan opleve på Malta er kanin stuvning, fiske tærte, ratatouille og en række supper. Hvad man hurtigt oplever er, at mange af de ”traditionelle” maltesiske retter strammer fra andre kulturer, og efterfølgende blot er blevet ”tilpasset” igennem mange år, til Malta og befolkningen.
Når først man begynder at undersøge Malta og omkringliggende øer, så vil man ligeså opleve små samfund, hvor lokale retter er udviklet igennem generationer. Dette betyder at du f.eks. kan smage på både hest og snegle, som f.eks. er retter de er meget stolte af i området Mgarr.
Grundet at man befinder sig på en ø, så vil der også være rig mulighed for at smage på fisk. Besøger du f.eks. Marsaxlokk markedet, som afholdes om søndagen, så vil du få et indblik i hvor mange forskellige typer af fisk der virkelig findes. Ønsker du at smage på noget af det bedste fisk på hele Malta, så er det ligeså i dette kvarter du skal gå på udkig.
Sammen med maden har du ofte muligheden for, at nyde en række af de lokale vine, som findes i mange udgaver. Der er tale om vine som laves på mange af de forskellige øer, som alle har hver deres kvaliteter.
Grundet de mange nationaliteter, så kan man også med fordel prøve alt fra italienske pizzaer, indiske karryretter og meget andet. Har du først prøvet de mere ”traditionelle” retter på Malta, skal du ikke stå tilbage for at prøve disse ligeså, hvor kvaliteten ofte kan overraske.