I de små byer Mas, Batuan, Batubulan, Tohpati og Celuk, imellem Sanur og Ubud, finder man et udsnit af nogle af de typer håndværk, som Bali er kendt for. Hver by har sit speciale. Mas er der hvor man finder det traditionelle balinesiske træhåndværk, i Celuk er der fokus på sølv, Batubulan findes de mange flotte stenskulpturer, Tohpati er hovedsædet for den indonesiske vævekunst batik og i Batuan finder man de flotteste kunstværker. Vi tog en formiddag rundt til alle byerne og i kan tro man bliver fristet til at fylde hele sin kuffert op. Jeg var især imponeret over den traditionelle og uhyre detaljeret balinesiske malerkunst.

Jeg kender desværre ikke navnene på de præcise steder vi besøgte, men find en billig chauffør og få ham til at tage jer rundt i området og besøg de forskellige værksteder. Der er mange der laver det samme!

håndværk-1Vi startede i Celuk hvor vores chauffør satte os af foran den største smykkeforretning, jeg nogensinde har set! I indgangshallen kunne man se håndværket på tæt hånd og det var virkelig det man kalder detaljearbejde. Det var spændende at se på, men man kunne godt mærke, at de gerne hurtigt ville have os videre med ind til det næste rum, hvor alle de færdiglavet smykker blev vist frem.

Hvis det kun havde været Nicolaj og jeg der var af sted var de nok blevet slemt skuffet, da ingen af os rigtig går med smykker og derfor slet ikke havde pengepungen frem. Men Nicolajs familie, som var nede for at besøge os, fik købt lidt forskelligt med sig. Priserne var ganske fornuftige og når man køber lidt mere, kan man sagtens forhandle sig frem til en endnu bedre pris.

håndværk-2 håndværk-3Man kan ikke undgå at lægge mærke til det flotte træhåndværk i alle de små souvenirforretninger og derfor havde jeg også set frem til at besøge et rigtigt værksted. Ligesom i Celuk var det dog begrænset hvor meget af det reelle arbejde med udvælgelse af træ, formgivning og behandling man egentlig så. Vi blev præsenteret for de forskellige træsorter der blev brugt og så en enkelt kunster, der var i gang med at snitte.

Selvom jeg gerne ville have oplevet mere af processen, så synes jeg besøget var spændende og det var en oplevelse i sig selv, blot at se de mange forskellige træfigurer. Jeg var her meget mere fristet til at købe en souvenir med hjem, men desværre var de lidt mere brugbare træudskæringer som tallerken, skåle eller bestik ikke udført i de samme træsorter, som f.eks. masker og figurer og virkede desværre meget masseproduceret!

håndværk-4 håndværk-5Jeg har altid haft et svagt punkt for malerier og Nicolaj og jeg har også snakket med om, at vi skal have noget kunst med hjem fra denne tur, da vi er sikre på, at det er noget, vi vil være glade for resten af livet. Jeg ville utrolig gerne have vist jer alle de flotte malerier vi så i Batuan, men desværre måtte jeg kun tage billeder i det lille område hvor vi kunne se eksempler på de forskellige kunstarter og kigge kunsterne over skulderen, mens de udførte deres arbejde.

Jeg var meget imponeret over stedet og kunne nok have gået rundt i flere timer og kigget på den smukke kunst. Den traditionelle balinesiske stilart var den der vandt mit hjerte, men desværre var det også den dyreste, fordi detaljegraden var så høj. Jeg var meget tæt på at købe et lille billede med hjem af en kvindelig hindu gud, som jeg desværre ikke husker navnet på, men da det både var forholdsvist dyrt og fordi vi stadigvæk har en lang rejse foran os, så valgte vi at springe over i denne omgang. Men noget kunst – det skal vi helt sikkert have med hjem!

håndværk-6 håndværk-7I Tohpati stiftede vi bekendtskab med den traditionelle indonesiske væve og stoftryks tradition, som kaldes Batik. Ligesom ved de andre værksteder fik man en lille forsmag på teknikken med at male, væve og sy og det var meget spændende. Man kunne nemt mærke at stedet var meget velbesøgt og derfor gjorde de også mere ud af at vise processen, som de forskellige stoftyper var igennem.

Den tilhørende butik var enorm og man kunne finde et bredt udvalg af smukke stoffer, færdigsyet tøj, saronger og tryk på stof, som var rammet ind og brugt som kunst på væggen. Selvom jeg godt kan lide farver, så synes jeg det meste af stoffet var en smule for spraglet til min smag. Jeg fandt enkelte klædestoffet der var rigtig flotte, men jeg vidste ærlig talt ikke, hvad jeg skulle bruge dem til.

håndværk-8 håndværk-9Nu når vi havde set alle de andre former for håndværk der bliver produceret og solgt på Bali, så ville vi også gerne have den sidste oplevelse med – nemlig de imponerende stenskulpturer. Når man kører fra Sanur til Udbud kan man nemlig ikke undgå, at se alle de mange stenskulpturer der står langs kanten af vejen. Vi besøgte desværre ikke et værksted, men derimod en fin lille forretning der solgte forskellige typer at stenfigurer i flere størrelser.

Min svigerfamilie fik købt to flotte figurer i hvid sten med sig hjem og Nicolaj og jeg blev forelsket i en Buda statue. Sten vejer jo desværre en del og derfor blev det heller ikke til en souvenir i denne omgang, selvom jeg er sikker på, at den ville have set helt fantastisk ud hjemme i lejligheden.

Det var rigtig spændende at besøge de forskellige byer og det er helt sikkert noget, vi vil anbefale til alle der besøger Bali. Selvom det er meget turistede og vi hellere ville ud til en lille flække og se hvordan de forskellige typer for håndværk blev lavet oprindeligt, så er det et okay alternativ og giver en god forståelse for traditionerne og kulturen bag disse.

/Malene

2 Comments

 1. Vi var også forbi nogle værksteder, da jeg var på Bali. Vi var forbi et mindre smykkested i Celuk, sikkert chaufførens fætter eller sådan noget 😉 og så et lidt større batiksted, måske er det samme sted, som det I besøgte 🙂

  Jeg falder så ret ofte for malerier, at jeg faktisk er blevet nødt til at sætte en stopper for mig selv. Jeg må ikke købe flere malerier, da jeg ikke har plads til dem! Men nu har jeg jo fået en større lejlighed 😉

  • Malene & Nicolaj

   Hehe – ja venner og familie det har de meget af. Det var meget tydeligt at vores chauffør valgte steder efter, hvor han kendte nogle eller havde en god aftale 😛

   Det lyder helt fantastisk med malerier.Vi har også en del forskelligt til væggene derhjemme, men mest plakater og fotografier – så lidt kunst det skal vi have fundet på vores vej 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *