I efteråret 2013 tilbragte jeg tre måneder i Sabah på Borneo, hvor jeg var i praktik i forbindelse med min uddannelse som multimediedesigner. Selvom jeg var i Lahad Datu det meste af tiden, så nåede jeg dog også at rejse lidt rundt på denne fantastiske ø. Jeg var primært i regionen Sabah og derfor vil guiden her handle om nogle af de steder, jeg synes der uden tvivl er anbefaleseværdige, hvis i skulle være i den del af verden. Find en række borneo seværdigheder herunder.

Kota Kinabalu og picnic øerne

Hovedstaden i regionen Sabah hedder Kota Kinabalu eller KK og er en rigtig fed by med en masse muligheder for shopping, sightseeing, restaurantbesøg og ikke mindst skønne badestrande. I selve bymidten ligger der en række shopping centre med butikker fra hele verden. Et must for de shoppeglade er Suria Sabah, som ligger lige i udkanten af byen og er et af de nyeste og flotteste centre, hvor jeg personligt fik brugt alt for mange penge. Hvis man hellere vil opleve de lokalemarkeder findes der utallige af disse, både faste, men også søndagsmarkeder hvor man kan finde alt mellem himmel og jord! Tæt på shopping centeret ligger Jesselton Point, som er en form for lystbåde havn med den ene speedbåd efter den anden, der kan tage jer ud til en af de fem små paradis øer, der ligger i kort sejleafstand fra byen. Øerne bliver i dagligtale kaldt picnicøerne, fordi det er et tilflugtssted for lokalbefolkningen i weekenderne. Derfor er det en god idé at besøge en af de populære øer i hverdagene, da de her ikke er nær så overrendte. Picnic øerne er uden tvivl et besøg værd og der er også rig mulighed for ø hop, hvis man gerne vil nå mere end en ø af gangen. Det skal dog siges, at man betaler et lille gebyr ved hver ø for at få lov til at gå i land. Husk madpakken på jeres ø-tur da øerne kun har få spisesteder, som godt ved hvad de kan tage! Hvis i ikke har mod på en sejltur med høj fart, så har byen også en ganske flot strand kaldet Tanjung Aru, hvor man om aftenen kan nyde den mest fantastiske solnedgang.

kk1 kk3 kk2Mount Kinabalu og national parken

Mount Kinabalu er Sydøstasiens højeste bjerg og for foden af dette ligger den flotteste national park, hvor der er rig mulighed for at trekke rundt efter eget tempo. Hvis man skulle have mod på lidt ekstra, er det også muligt at komme helt til toppen af bjerget. Det kræver dog at i sætter et par dage af til dette, samt ikke er helt nybegyndere, da bjerget måler hele 4.095 m. Jeg holdt mig personligt til national parken, som også ligger højt og har en hel del bakkede ruter man kunne bevæge sig ud på. Hvis i besøger Mount Kinabalu samt nationalparken så husk endelig godt med tøj, da det næsten er som at være i Danmark på en kold efterårs dag!

kk4 kk5Floden Kinabatangan

Den stor flod Kinabatangan der ligger nær Sandakan har den flotteste natur og dyreliv omkring sig og der er rig mulighed for at nyde godt af begge dele hvis man tager sig en guidede bådtur på floden. Jeg var så heldig at få en privattur, men der findes utallige guidede ture, som er mindst ligeså spændende. På bådeturen skal man holde udkig efter de spændende og meget sjældne næseaber, som kun lever på Borneo. Aberne er virkelig nogle spøjse fætre, som man kan kigge længe på. Derudover er der mulighed for at se diverse fuglearter, aber og hvis man er rigtig heldig pygmæ-elefanter. Husk en hat og solcreme, for skygge er der ikke meget af ude midt på floden!

sabah7sabah6 Gomontong grotterne

Ikke langt fra Kinabatangan ligger Gomontong grotterne og man kan snildt nå begge dele på en dag hvis man har energien til det. Grotterne eller rettere sagt grotten, da det desværre kun er en grotte der er åben for turister, er virkelig et imponerende syn! Man kan slet ikke forstille sig hvor stor den er ud fra billederne her, for den er enorm! Inde i grotten er der lavet en gangbro rundt, så turisterne ikke render forvirret rundt og det fungere virkelig godt. Jeg tog turen rundt to gange for at være sikker på at få det hele med. Efter en tid i Asien vender man sig stille og roligt til kakerlakker, men jeg blev alligevel overrasket over hvor mange der var inde i grottens mørke. De var stort set over alt på gangbroen, men flyttede sig så snart man gik. Hvis man er helt hysterisk med kakerlakker skal man måske overveje turen rundt inde i grotten, men ellers kan man også sagtens nyde det flotte syn fra åbningen.

sabah8 sabah9Orangutan Rehabilitation Center i Sepilok

Orangutanger er jo ligesom næseaben et varemærke for Borneo og derfor er en tur forbi Orangutan Rehabilitation Center i Sepilok, bestemt et besøg værd. Man ser orangutangerne blive fodret og der er rig mulighed for, at få taget en masse flotte billeder af de sjove dyr. Prisen for at komme ind og se fodringen er en smule pebret, da man også skal betale pr. kamera man medbringer, men efter min mening er det, det hele værd. For selvom det selvfølgelig ville være sjoveste, at se vilde orangutanger i naturen, så er det næsten umuligt og på Orangutan Rehabilitation Centeret kommer du overraskende tæt på en stor flok orangutanger og støtter samtidigt et rigtig godt projekt!

sabah12 sabah11Regnskoven i Sepilok

Udover Orangutan Rehabilitation Centeret, har Sepilok og en virkelig flot regnskov, som hedder Rainforest Discovery Centre. Området er enormt stort og der rigtig mange muligheder for at se regnskoven på egen hånd fra både land, vand og luften. Igennem et stykke af regnskoven er der lavet gangbroer i op til 28 meters højde, hvor man får en fantastisk flot udsigt over de mange forskelligartede træer. Hvis man er højdeskræk er det lidt af en udfordring at komme ud på gangbroerne, men det er en helt unik oplevelse at se det hele oppefra og der er god mulighed for at kigge på fugle. I Rainforest Discovery Centret er der mange flotte stier, hvor man kan gå på opdagelse helt selv. Der er blandt andet et flot område med blomster og planter, et helt enormt stort træ og for legebørnene en hængebro og små både man kan leje. Skulle man være endnu mere eventyrlysten, er der også mulighed for en guidet tur endnu længere ind i regnskoven. Et af de steder jeg husket bedst fra min tid i Sabah på Borneo er min tur i Orangutan Rehabilitation Centeret og det er simpelthen et must, hvis man er på Borneo. Jeg anbefaler at man kommer tidligt ud af køjen og besøger centeret så snart de åbner, da der er størst mulighed for at møde en abeflok på vej videre ind i regnskovens dyb eller andet spændende! sabah10 sabah13Så har jeg vist ikke mere tilbage at sige end at jeg håber i vil nyde jeres tur på Borneo! Skriv endelig hvis i skulle have nogle spørgsmål – så vil jeg forsøge at hjælpe så godt som jeg kan! /Malene

4 Comments

 1. Hej. Dejligt med tips. Er i Kota Kinabalu og kunne godt tænke mig at komme på Island hopping som du beskriver. Møder man bare op på havnen og booker en tur der eller hvordan foregår det? Noget bestemt tidspunkt? Har du prøver riverrafting og kan anb et firma? Rejser alene og ser ud som om at man skal booke tur til minimum 2. Mon man kan komme udenom det? På forhånd tak for svar. Mvh. Camilla

  • Malene & Nicolaj

   Hej Camilla,

   Beklager meget det sene svar.

   Vi var forbi havnekontoret for at se om det var muligt at booke dagen før vi havde planlagt at tage afsted, samt hvilken tider bådene sejlede. Vi blev informeret om at man bare købte på dagen, om at der sejlede både hele tiden. Vi tjekkede et par firmaer ud, så vi havde noget at gå efter, men mødte egentlig bare op dagen efter. Købte billet og ventede på at de havde nok til at fylde en båd. Super simpelt!

   Husk at man skal betale et lille gebyr for at blive “lukket” ind på de små øer. Noget vi ikke fik fortalt, men heldigvis havde vi kontanter med. Der var ikke noget sted at købe mad på den ø vi valgte, men man kunne fint tage lidt snacks med derud.

   Da vi skulle fra øen igen ventede vi forgæves på det selvskab der skulle hente os. Der var total kaos fordi alle skulle hjem på samme tid. Om det var os der ikke var opmærksomme nok eller hvad der lige skete ved jeg ikke, men vi endte i hvert fald med ikke at have nogen hjemtransport :-/ Et andet selskab tog os med tilbage g vi betalte ikke ekstra for det – det fandt de ud af internt 😉

   Jeg riverraftede desværre ikke i Sabah – så der må jeg være dig svar skyldig! Håber du finder en løsning.

   Nyd Borneo!

   /Malene

 2. hej Malene
  virkelige brugbare informationer.
  hvilket lodge boede du på ved Sepilok? Vi er en familie på fire som skal derud til maj næste år.
  og ved du noget om hotellerne på Gaya Island?
  vh Helen

  • Malene & Nicolaj

   Hej Helen,

   Godt det kan bruges. Vi boede på Sepilok Jungle Resort Hotel – jeg husker det som et udmærket sted der både lå tæt på Orangutan Rehabilitation Centeret og regnskovs reservatet. Der var en pool man gav lidt ekstra for at benytte. Vi var der kun en enkelt overnatning, for så meget er der jo ikke at se i området.

   Jeg har desværre ikke selv besøgt øen, så der må jeg være jer svar skyldig. Jeg er altid flittig bruger af Tripadvisor – jeg vil anbefale jer at læse nogle anmeldelser der fremfor kun at kigge på scoren for hvert hotel. Det har hjulpet os rigtig meget til at finde gode og billige hoteller.

   Håber I får en rigtig dejlig tur!

   /Malene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *