Efter at have været tre måneder i praktik ved en frivilligorganisation på Borneo i Malaysia, fik jeg lidt kendskab til, hvilke muligheder der er for frivilligt arbejde i landet. For hjemme fra Danmark kan det være en smule uoverskueligt, både at finde på hvilke job man kunne varetage og hvor netop disse er at finde. Selvom en land som Malaysia er ret langt fremme i forhold til nogle af de andre lande i Sydøstasien og netop frivilligt arbejde lidt svært at finde frem til, uden den helt rigtige indgangsvinkel.

Der findes forskellige muligheder for at blive frivillig i Malaysia og jeg har listet en række op af dem her.

Underviser på plantageskolerne

I Malaysia findes der mange palmeplantager og disse har efter meget frivilligt arbejde stort set alle fået en skole eller to bygget, så plantagearbejdernes børn får muligheden for at gå i skole.

Disse skoler er ikke stateligt støttet, men drives af plantagerne selv, samt hjælp fra frivillige. Til skolerne er der malaysiske lærer ansat, men efterspørgselen efter bedre engelsktalende lærer er stor.

Jeg har personligt besøgt en række af disse skoler og lærerne var alle steder meget skuffede over, at jeg ikke havde mulighed for at blive og undervise børnene. Så hvis undervisning ikke er noget der skræmmer dig alt for meget, er der rigtig mange muligheder især på Borneo, hvor der er palmeplantager i stor stil.

frivillig3Hjælp truede dyr

På Borneo lever der mange truede dyrearter som f.eks. orangutanger, næseaber, skildpadder og næsehornsfugle. Mange steder bliver der ydet en stor indsats for at de få, af de dyr, der er tilbage lever under gode vilkår og bliver hjulpet på vej. Der findes en række rehabilitations centre både for orangutanger og næseaber, som har brug for frivillige til at få dagligdagen til at fungere.

Jeg har besøgt et af disse centre og var imponeret over det gode stykke arbejde de ansatte samt de frivillige gjorde. Jeg har dog hørt at det både er svært og dyrt at blive frivillig sådan et sted, men hvis det er dyr du brander for, så er det bare med at klø på, indtil det lykkedes!

frivillig1Medarbejder i NGO

Der findes en række NGO i Malaysia der bl.a. står bag opførselen af skoler til statsløse børn. En af disse organisationer var jeg selv i praktik hos sammen med en studiekammerat og sammen hjalp vi dem med, at få lavet en hjemmeside, en strategi til deres sociale medier samt en række grafisk materiale, de kunne benytte til diverse arrangementer.

Jeg var heldig at få en kontakt igennem mit netværk, men det er ikke helt umuligt alligevel, da de ofte har brug for al den hjælp de kan få. Derudover er de en rigtig god indgangsvinkel til andet frivillig arbejde i landet, da de oftest har en masse kontakter.

frivillig2Der findes selvfølgelig mange andre former for frivilligt arbejde i Malaysia – det er blot med at bruge sin fantasi og ikke hole sig tilbage for at skrive en mail eller gribe telefonen.

Hvis du overvejer frivilligt arbejde i udlandet, er Malaysia uden tvivl et land der skal være med i dine overvejelser, da der er rig muligheder for at hjælpe til, samtidigt med at få nogle rigtig gode oplevelser. Malaysia er et fantastik land med mange muligheder og så gør deres visum regler, som giver alle dansker tre måneders gratis ophold i landet, det meget lettere end f.eks. nabolandende Thailand og Indonesien.

Hold dig ikke tilbage for at kontakte mig hvis du skulle have spørgsmål, råd eller vejledning til dit eget frivillige arbejde i Malaysia!

/Malene

6 Comments

 1. Rasmus Haug Wilhjelm

  Hej Malene!
  Jeg rejser pt rundt i Asien (Indien, Sri Lanka, Thailand og Indonesien) og har ikke lyst til at rejse hjem til januar alligevel. Derfor søger jeg nogle steder hvor jeg kan bo gratis og ikke betale for at være frivillig, sådan så jeg kan have råd til at blive her 2/3 måneder længere. Har du haft oplevelser med nogle steder, hvor accommodation var gratis hvis man arbejdede? Jeg synes det er rigtig svært at finde nogle steder..

  • Malene & Nicolaj

   Kan da godt forstå du ikke vil hjem 😀 Asien er jo skøn!
   Jeg tror mange støder ind i samme problem som dig og jeg betalte også selv for mit hotelværelse, da jeg var i praktik.
   Jeg boede dog gratis, da jeg besøgte flere af plantageskolerne, fordi det er så isoleret. Jeg ved ikke om du er interesseret i undervisning, men det var nok den vej jeg personligt ville gå, hvis jeg kom tilbage og kiggede efter frivilligt arbejde.
   Håber du finder noget rigtig spændende Rasmus, så du ikke skal hjem til kolde Danmark. Vi rejser om en måned :-/

 2. Zazcha Graversgaard

  Hej med jer
  Faldt lige over opslaget. Det lyder rigtig spændene det med Palme plantager og undervise på skolen, hvordan kan jeg konme i kontakt med dem? – jeg er på Borneo ligenu, er dog på vej til Kota Kinabalu hvor jeg stærkt overvejer at bestige bjerget, men efter bestigningen ville jeg være virkelig interesseret i lidt frivillig arbejde !

  • Malene & Nicolaj

   Hej Zazcha,
   Jeg ved desværre ikke hvordan du kommer nemmest i kontakt med en plantage skole, men måske Torben som jeg var min kontaktperson, da jeg var på Borneo kan hjælpe dig. Det er dog ved at være længe siden jeg har været i kontakt med ham, så jeg ved desværre ikke hvor involverede han er i dette projekt mere. Hvis ikke, kender han sikkert nogle der er – eller måske de kan bruge din hjælp til deres projekt om skoler til statsløse børn. Det er i hvert fald et forsøg værd at skrive til ham på FB – hans fulde navn er Torben Venning og du skal være velkommen til at hilse fra mig 😀

   Og brand lækkert med Boreno og Mount Kinabalu. Jeg kom ikke til toppen, men parken for foden er også helt fantastisk til at trekke i og se på planter, dyr osv.

   Håber du får en fantastisk tid på Borneo – det er et dejligt sted 😀

   /Malene

 3. Hej Malene :).
  Jeg skal til Malaysia her i december måned. Og jeg kunne rigtig godt tænke mig at se nogle børnehjem, eller evt besøge nogle “fattige” landsbyer i Malaysia. Er det noget du kender til?

  • Malene & Nicolaj

   Hej Natascha,
   Bejklager det sene svar.
   Lyder enormt spændende med en tur til Malaysia! Vi er kun lidt misundelige 🙂

   Børnehjem er desværre ikke noget nogen af os har oplevet, men jeg besøgte flere områder på Borneo med fattige, mens jeg var i praktik der. Jeg arbejede for en NGO der lavede skoler til statsløse børn, så dem havde jeg selvfølgelig en del med at gøre.

   Det er et nomade samfund, så derfor kan det være lidt svært for mig at sige, om de stadigvæk holder til de samme steder som dengang. Jeg var der jo med NGO’en og derfor var det intet problem at gå rundt og kigge, snakke og lege med børnene. Men jeg ved ikke helt hvordan de vil reagerer hvis man bare som rejsende besøgte deres små samfund.

   Det hjælper dig jo desværre ikke så meget. Men hvis du har tid og lyst til noget frivilligt arbejde på Borneo, vil jeg gerne se om jeg kan skabe kontakt til dem jeg kender og du så på den måde kan komme lidt tættere på nogle af dem i befolkningen, som ikke har så meget at gøre med.

   /Malene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *