Efter at have været tre måneder i praktik ved en frivilligorganisation på Borneo i Malaysia, fik jeg lidt kendskab til, hvilke muligheder der er for frivilligt arbejde i landet. For hjemme fra Danmark kan det være en smule uoverskueligt, både at finde på hvilke job man kunne varetage og hvor netop disse er at finde. Selvom en land som Malaysia er ret langt fremme i forhold til nogle af de andre lande i Sydøstasien og netop frivilligt arbejde lidt svært at finde frem til, uden den helt rigtige indgangsvinkel.

Der findes forskellige muligheder for at blive frivillig i Malaysia og jeg har listet en række op af dem her.

Underviser på plantageskolerne

I Malaysia findes der mange palmeplantager og disse har efter meget frivilligt arbejde stort set alle fået en skole eller to bygget, så plantagearbejdernes børn får muligheden for at gå i skole.

Disse skoler er ikke stateligt støttet, men drives af plantagerne selv, samt hjælp fra frivillige. Til skolerne er der malaysiske lærer ansat, men efterspørgselen efter bedre engelsktalende lærer er stor.

Jeg har personligt besøgt en række af disse skoler og lærerne var alle steder meget skuffede over, at jeg ikke havde mulighed for at blive og undervise børnene. Så hvis undervisning ikke er noget der skræmmer dig alt for meget, er der rigtig mange muligheder især på Borneo, hvor der er palmeplantager i stor stil.

frivillig3Hjælp truede dyr

På Borneo lever der mange truede dyrearter som f.eks. orangutanger, næseaber, skildpadder og næsehornsfugle. Mange steder bliver der ydet en stor indsats for at de få, af de dyr, der er tilbage lever under gode vilkår og bliver hjulpet på vej. Der findes en række rehabilitations centre både for orangutanger og næseaber, som har brug for frivillige til at få dagligdagen til at fungere.

Jeg har besøgt et af disse centre og var imponeret over det gode stykke arbejde de ansatte samt de frivillige gjorde. Jeg har dog hørt at det både er svært og dyrt at blive frivillig sådan et sted, men hvis det er dyr du brander for, så er det bare med at klø på, indtil det lykkedes!

frivillig1Medarbejder i NGO

Der findes en række NGO i Malaysia der bl.a. står bag opførselen af skoler til statsløse børn. En af disse organisationer var jeg selv i praktik hos sammen med en studiekammerat og sammen hjalp vi dem med, at få lavet en hjemmeside, en strategi til deres sociale medier samt en række grafisk materiale, de kunne benytte til diverse arrangementer.

Jeg var heldig at få en kontakt igennem mit netværk, men det er ikke helt umuligt alligevel, da de ofte har brug for al den hjælp de kan få. Derudover er de en rigtig god indgangsvinkel til andet frivillig arbejde i landet, da de oftest har en masse kontakter.

frivillig2Der findes selvfølgelig mange andre former for frivilligt arbejde i Malaysia – det er blot med at bruge sin fantasi og ikke hole sig tilbage for at skrive en mail eller gribe telefonen.

Hvis du overvejer frivilligt arbejde i udlandet, er Malaysia uden tvivl et land der skal være med i dine overvejelser, da der er rig muligheder for at hjælpe til, samtidigt med at få nogle rigtig gode oplevelser. Malaysia er et fantastik land med mange muligheder og så gør deres visum regler, som giver alle dansker tre måneders gratis ophold i landet, det meget lettere end f.eks. nabolandende Thailand og Indonesien.

Hold dig ikke tilbage for at kontakte mig hvis du skulle have spørgsmål, råd eller vejledning til dit eget frivillige arbejde i Malaysia!

/Malene

6 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *