En oplevelse bliver først rigtig spændende, når du virkelig udfordrer dig selv. Derfor var jeg yderst spændt, da jeg fik muligheden for at besøge en kaffeplantage på Bali – og smage en række lokaldyrket kaffetyper. Efter i mange år aktivt at have fravalgt at drikke kaffe, skulle jeg nu forsøge mig med noget af det bedste af slagsen – Luwak – uden at vide hvad jeg helt gik ind til. kaffeplantage-1Jeg havde i et par måneder forinden oplevelsen, forsøgt at blive ”kaffedrikker”, og for første gang af egen frie vilje. Når man tilbringer så meget tid med, at arbejder på cafeer rundt omkring i verden, får man hurtig en ustyrlig lyst til at smage på hvilken kaffe landet kan tilbyde. Som med alle indlæringsprocesser gik det ud på at starte fra bunden, og Starbucks’ Frappuccino var således først på menukortet. Cafe Latte og Iskaffe blev hurtige efterfølgere, og kaffesmagen og hele kaffeoplevelsen blev hurtig noget jeg så frem til. Derfor skulle det vise sig, at blive en yderst interessant oplevelse at besøge den lokale kaffeplantage Merta Harum Coffee, hvor vi ville få mulighed for at smage en række forskellige typer af kaffe samt the og kakao. Alle dyrket og produceret på Bali, selvfølgelig. kaffeplantage-2Da vi besøgte plantagen fik vi muligheden for, at se hele processen fra kaffeplante til endelige kop kaffe. Vi blev vidste de forskellige typer af planter – kaffe, the og kakao – og den efterfølgende proces med at tørre, rense og riste kaffen. Alt blev gjort med hånden, og der var således ikke store maskiner eller andet fancy udstyr, indblandet i produktionen af den færdige kaffe. Især Luwak-kaffen var de glade for at fremvise, som også blandt mange er kendt som verdens bedste kaffe. De havde ligeså flere ”palm civet” dyr på stedet, som gav et billede af præcis hvordan kaffen startede – med at dyret spiser frugterne fra træet, som indeholder kaffebønnerne. Da dyret ikke kan fordøje bønnerne, kommer disse ud igen, og kan renses og ristes til den kaffe, som vi kender som Luwak-kaffe. kaffeplantage-3Da tiden endelig kom til at smage på en række kaffe-, the- og kakaoprodukter fra plantagen, var vi således alle samme spændte på, præcis hvad vi kunne forvente af Bali kaffe. Vi startede ud med theen, hvor vi smagte på Lemongrass, Ginseng, Mangosteen og en række mere kendte typer, som satte vores smagsløg på prøve. Herefter forsøgt vi os med enkelte kakaotyper, både med og uden kaffe, og en yderst interessant White Chocolate, som dog ikke faldt i god jord hos alle. Afslutningsvist kunne vi forsøge os med en række kaffeprodukter, som omfattede en række af de mere milde udgaver som f.eks. Chocolate Coffee, Vanilla Coffee og Coconut Coffee. Herefter stødte vi på de mere eksperimenterende, hvor både Ginseng og Ingefær blev introduceret, hvilket igen skabte typer af kaffe, som splittede selskabet. Til sidste fik vi mulighed for, at smage den traditionelle Bali kaffe for at afslutte med verdens bedste kaffe, nemlig Luwak-kaffen. Der var bred enighed om, at der helt sikkert var tale om kaffe som slog meget andet, end vi tidligere havde smagt. Men da jeg selv må indfinde mig i kategorien ”nybegynder”, måtte jeg se mig slået ud, og måtte erkende at smagsløjende endnu ikke er parat til denne type af kaffe. Planerne er en gang, at en kaffebrygger skal være fast inventar derhjemme, så jeg forsætter med at udfordre mine smagsløj. kaffeplantage-4Efter at have smagt på i alt 16 forskellige kaffe, the og kakaovarianter, havde vi muligheden for at købe vores yndlingsprodukter med hjem. At smage på de mange forskellige typer var helt gratis, så længe vi blot købte lidt souvenirs igennem dem – som ligeså var yderst prisvenlige. Befinder du dig på Bali, så er en af de mange lokale kaffeplantager helt sikkert et besøg værd. Det er ligeså en ”budgetvenlig” oplevelse på Bali, hvor du får rigtig meget for pengene.

Vil du stifte bekendtskab med kaffe i Danmark, så kige forbi DuGlemmerDetAldrig, hvor du nemt finder et kaffekursus tæt på dig. Læs mere her.

2 Comments

  1. Jeg var ikke kaffedrikker dengang jeg besøgte Bali, men vi besøgte stadig en kaffefarm og det synes jeg egentlig var rigtig spændende 🙂 Kan I lide god kaffe, så kan jeg anbefale Hoi An i Vietnam. Jeg blev virkelig overrasket over antallet af kaffebarer. Kvaliteten var virkelig høj og så gør det jo heller ikke noget at de også er rigtig gode til at lave kager 😉

    • Malene & Nicolaj

      Vi synes virkelig også det var en god oplevelse! Der er ingen af os der drikker specielt meget kaffe, men kvalitetskaffe det sætter vi nu alligevel pris på! Og kage – Malene er meget glad for kage 😀
      Vietnam er på listen, men vi er virkelig i tvivl om hvor vi skal slå os ned. Vi har snakket om både Hoi An og Datang, men har godt nok hørt meget varieret især om den vietnamesiske befolkning og deres meninger om os fra vesten. Hvad er mon dine erfaringer Tine?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *