Jeg har boet et halvt år i den norditalienske by Torino og kender derfor byen ret så godt, hvis jeg skal sige det selv. Byen er ikke specielt tursitet som f.eks. Rom, Venedig eller Napoli og de turister der finder vej til byen, er nok hovedsageligt italienerne selv.

Men byen er fantastisk og helt sikkert et besøg værd. Der findes en række museer, flotte kirker og skønne parken, men en gåtur rundt i bymidten med dens imponerende arkitektur er nok noget af det, der er mest særlig for Torino.

Jeg kunne sagtens komme med spalte op og spalte ned om hvad i skulle fortage jer, mens i er i Torino, men jeg har forsøgt at begrænse mig en hel del og derfor kun nævne nogle af de største attraktioner. I skal dog altid være velkomne til at skrive med spørgsmål eller andet – jeg deler glædeligt ud af mine egne erfaringer.

Basilica di Superga

Vi starter lidt ude for byen, med en af de seværdigheder, jeg personligt synes rigtig godt om. At besøge Basilica di Superga er en skøn oplevelse, som der skal sættes en halv til en hel dag af til, for det er ikke blot en kirke/basilika der skal opleves, men også en dejlig tur med tog op af bjerget, en fortryllende udsigt udover hele Torino, samt en hyggelig landsby, hvor ens frokost snildt kan nydes.

Basilica di Superga ligger på toppen af et bjerg øst for Torino. For at komme op til kirken kan man tager bilen op af snoede bjergveje og selvom det er en skøn tur, så vil jeg anbefale det lille bjergtog der også kan tage en op på toppen. Det er en vildt hyggelig tur i et stille og roligt tempo, som for mig var en stor del af oplevelsen med at besøge Basilica di Superga. Når man køber en billet gælder den både for op- og nedturen.

Oppe på toppen har i mulighed for at nyde den flotte udsigt over Torino både fra det store flade areal foran kirken, men også fra kirkens tag, hvis man betaler en smule penge for indgangen. Kirken, som man ved indgangs billetten selvfølgelig også får lov at se indvendigt, er også ganske flot, men den bedste oplevelse er nu at må gå ud på taget og opleve udsigten herfra.

Basilica di Superga er rigtig flot udefra og en tur rundt om den er et must. Området omkring Basilica di Superga er primært skov, hvor der er nogle hyggelige vandrestier, som man kan forvilde sig ud på. Foruden skov er der dog også en lille landsby, hvor de laver nogle skønne pastaretter, som passer perfekt til ens frokost.

torino11 torino1 torino2Det Egyptiske Museum

Selvom vi befinder os i en italiensk by, så er der mulighed for at se på gamle egyptiske skatte på det egyptiske museum, som ligger lige i centrum af Torino. Museet er meget velbesøgt, fordi det har mere end 30.000 artefakter.

Selvom de i Torino ikke er særlig gode til engelsk, så er det egyptiske museum meget besøgt og de har derfor været så søde at sætte engelske skilte op, så man har en idé om hvad man kigger på. Jeg besøgte adskillige andre museer, hvor det ikke var tilfældet.

Jeg synes især de store sale med statuer var meget imponerende og jeg brugte lang tid på, at tage en masse billeder i netop dette område af museet.

torino4 torino3Porta Palazzo marked

I centrum af byen kan man alle hverdage fra morgen til middag, samt hele dagen lørdag besøge det store marked Porta Pallazzo, hvor man kan finde alt mellem himmel og jord! Markedet er delt op i flere områder så f.eks. alle sko boderne er samlet et sted, alle frugt og grønsags boderne et andet, osv.

Man kan få flere timer til at gå med at gå rundt på det enorme marked og kigge på alle de mange ting, der er til salg. Mange af de varer der er til salg på markedet er ikke af særlig høj kvalitet, men det afspejler de billige priser også.

Jeg har personligt besøgt markedet et utal af gange, både for at kigge på de mange ting og menneskerne der trækker deres små vogne efter sig så de kan købe ind til hele familien, men også for at købe friske frugter, specialiteter og forskelligt bagværk der kan tages med videre og nydes et andet sted i byen. 

torino5Parco del Valentino

Og et af de steder disse ting er perfekte at nyde, kunne være i Parco del Valentino. I Torino er der flere parken rundt omkring, men Valentino er en af de største og hyggeligste af slagsen. Parken er enorm og jeg tror faktisk aldrig, jeg har gået helt til enden af den lange park, der ligger lige ved floden Po.

I parken er der mange ting at se, både fordi der ligger en række forskellige bygninger derinde, blandt andet en gammel borg, men også fordi parken er meget forskelligartede. Den har både store græsarealer, lange hyggelige stier, store fontæner og små klukkende bække.

Parco del Valentino er en oplevelse værd og i parken er der et utal af muligheder, som kan sikre nogle rigtige gode og hyggelige timer.

torino10 torino6La Mole

Endnu et museum, men et meget specielt et af slagsen. La Mole er en fantastisk flot og unik bygning, som er blevet et varetegn for Torino. Bygningen var oprindeligt tiltænkt til at skulle være en synagoge, men i dag befinder det nationale film museum sig i den spektakulære bygning. Museet er det højeste i verden.

Jeg besøgt i første omgang museet for at tage op i tårnet, men da jeg alligevel var der, endte jeg også med at købe indgang til selve museet og det kom jeg ikke til at fortryde. Museet var rigtig spændende og rigtig gennemført! Desværre var det ikke lovligt at tage billeder derinde.

Hvis man tager en tur op i tårnet, skal dem med højdeskræk nok tænke sig om en ekstra gang. Turen op foregår nemlig i en glas elevator, som stille og roligt stiger op igennem bygningen, som er ét stort rum. Der er derfor virkelig langt ned! Oppe fra toppen er der en fantastisk udsigt over byen og rig mulighed for at tage en masse billeder.

Køen til elevatoren er i højsæsonen oftest virkelig lang, så hvis turen skal gå op i tårnet, så afsæt godt med tid.

torino7 torino8Jeg ser Torino som mit andet hjem og jeg elsker at besøge byen fra tid til anden og vil altid anbefale at lægge vejen forbi hvis man i området!

/Malene

Tags

3 Comments

 1. Kære Malene

  Min kæreste er kæmpe Juventus-fan og vi har tit snakket om at tage på mad-ferie i Italien.

  Da han bliver færdiguddannet i januar er min gave til ham en tur til Italien, hvor vi starter i Milano og tager toget til torino (hvor jeg er så heldig, at juventus spiller kamp samme weekend!)

  Vi har 3,5 dag i Torino og jeg har haft kigget på de steder, som du har anbefalet, hvilket har været til stor hjælp!

  Jeg ville dog høre dig, om du har nogen restauranter i Torino, som du kan anbefale? Og om du måske kender nogle vingårde/områder i nærheden, som er værd at bruge en eftermiddag på? 🙂 mange tak på forhånd og glædelig jul!

  • Malene & Nicolaj

   Hej Julie 🙂

   Hvor lyder det som en suveræn gave – jeg er sikker på han nok skal blive glad!

   Uhhh – jeg har spist på nogle stykker igennem årene, men navnene hænger desværre ikke så godt ved mere. Men omkring Piazza Carlo Alberto har jeg ofte spist, da der er så hyggeligt. Ellers har det mest været med familien jeg boede hos – og steder jeg aldrig ville kunne finde igen. Desværre. Men maden i Italien er genial – så I kan ikke gå helt galt i byen.

   Jeg har ikke været på nogle decideret vingårde, men Nicolaj og jeg har kørt lidt rundt i området, hvor vi blandt andet kom forbi nogle hyggelige små byer med gode vin butikker. Har dog ikke fået noteret navnene nogle steder desværre :-/

   Er ked af at jeg ikke kunne være til mere hjælp.

   Håber I får en fantastisk tur 🙂

  • Mette Frimann

   Hej Julie,
   Har du været afsted på turen til Torino og Juventus kampen? Jeg er ved at arrangere en tilsvarende tur om 14 dage og ville gerne høre lidt om jeres tur.
   Skriv evt til mig på mette@frimannlarsen.dk 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *