Det er altid utrolig spændende, at stifte bekendtskab med et nyt lands madkultur – og vi havde glædet os til at prøve Sri Lanka mad. Det er faktisk noget af det, som vi glæder os mest til, når vi skifter en placering ud med en anden. Der bruges ligeså rigtig mange timer på, at finde de helt rigtige madkøkkener, restauranter og gadesælgere, når vi ankommer til en ny destination.Når man bor længere tid på en destination, så er man nemlig så heldig, at kunne prøve rigtig meget forskelligt mad. Og endnu vigtigere, at bruge tiden på at finde det perfekte sted, at nyde en dejlig middagsmad med udsigt, sin aftensmad i godt selskab og det perfekte sted til den lille sult.

Vi vidste ikke på forhånd, hvad vi skulle forvente af Sri Lanka mad – ville det være inspireret af Indien som ligger tættest på, eller de andre asiatiske lande som Thailand, Myanmar eller Malaysia, som dog ligger længere væk? Hvad du især finder gennemgående i Sri Lanka mad er ris og karry – hvilket således ligger sig meget godt op af både Thailand og Indien. Men Sri Lanka mad er langt mere af end dette, selvom karry fylder rigtig meget.

srilanka-mad-3Vi fik flere gange fornøjelsen af, at smag Sri Lanka Curry, som er en yderst velsmagende ret, som man skal forsøge sig med når man besøger landet. Retten ligger sig op af mange andre karryretter, f.eks. fra Thailand, og har således en god, afbrændt og gennemtrængende karrysmag, som kan få selv den tørreste kylling til at smage godt igen.

Hvad der især gør Sri Lankas karryretter fantastiske er, at der ofte medfølger chutney (en mangoagtig syltetøj), som smager fantastisk til de fleste karryretter. En anbefaling herfra er, at finde en restaurant med frisk fisk, og bestille sig en omgang Sri Lanka Curry med Pawns.

srilanka-mad-2Ønsker man at stifte mere bekendtskab med Sri Lanka mad, så kan du de fleste steder får en ret omfattende ris, og 3-10 forskellige karry-inspirerede grønsagsretter. På denne måde har du nemt mulighed for, at smage på en masse forskelligt fra Sri Lanka. Eksempelvis finder du i denne fantastiske ret ofte Dhal Curry, som består af linser og en gennemtrængende karrysmag. Du støder også på en græskar-karry-ret, som består af syltede græskar i en dejlig mild, men dog stræk i længden, karrysmag. Herudover finder du også bønner, løg, aubergine, kartofler samt tomater i mange forskellige afskygninger.

Den sidste ting som du også skal stifte bekendtskab med, hvis du er så heldig at besøge Sri Lanka, er deres store udvalg af Roti (eller Rotee). Roti er en form for fladbrød med fyld, som ofte kommer i udgaver med kylling, æg, grønsager eller fisk. Der findes flere forskellige former for Roti i Sri Lanka, da du også kan købe de ”billige udgaver”, som blot er pandekager med lidt kød eller grønsager. Men skal du have den rigtige oplevelse, skal det færdige resultat ligne lidt et brændt fladbrød (se billedet). Både fyld og brødet er en smagsoplevelse i sig selv.

srilanka-mad-1Roti kan enten fungere som et middagsmåltid, eller som sidestykke til en dejlig karryret. Men der er tale om et yderst velsmagende stykke brød med fyld, som du helt sikkert vil komme til at spise flere gange når du besøger Sri Lanka. Tippet herfra er at prøve udgaven med æg, som er en smule utraditionel, men yderst velsmagende.

/Nicolaj

Leave a Comment

Your email address will not be published.