Der er en hel del templer at vælge imellem på Bali og vi endte med at besøge tre forskellige i vores tid på øen. Vi kunne nemt have lagt vejen forbi flere, men der er så mange andre skønne ting at opleve – så vi måtte prioritere. De var alle spændende på hver deres måde og det var spændende at få et indblik i Balis historie, kultur og religion igennem disse.

Goa Gajah

Den første dagstur vi tog med vores chauffør Ketut besøgte vi Elephant Cave eller Goa Gajah, som er områdets oprindelig navn. Vi havde ikke lavet den store research hjemmefra, men set en række billeder og tænkte at det ville være et fint stop imellem vores besøg i Monkey Forest og efterfølgende Tegenungan vandfaldet.

For at komme ned til området, som er forholdsvist stort, skal man ned af en række trapper. Forenden betaler man det beskedne beløb af 15.000 (ca. 7,5 dk.) for indgangen og så kan man roligt gå en tur i området, hvor man både kan se den flotte udskårne grotte, et bassin med helligt vand, skønt natur samt nogle lidt beskedne templer. Vi valgte at sige ja tak til en guidede tur, hvor vi hørte lidt om stedets historie, hvad området blev brugt til nu, foruden turisme, og lidt om deres religion generelt.

Selvom man selvfølgelig skulle give det ekstra for at få en guide med rundt i området, så synes jeg det var penge godt givet ud. Han kunne til tiden være lidt svær at forstå, men jeg tror vi fik meget mere ud af besøget end vi ville have gjort hvis vi selv gik rundt. Skilte med informationer var nemlig ikke lige det de gik mest op i. Alt i alt et spændende besøg, men nok alligevel det tempel jeg ville have undladt, nu hvor jeg ser tilbage på vores ture.

templer-1 templer-2Gunung Kawi Temple

For at komme ned til Gunung Kawi templet skal man bestemt ikke være gangbesværende – for der er mange mange trapper! Man kan snildt holde nogle hvil på vejen og kigge i de hyggelige boder der er placeret langs den smalle sti. Selvom vi vidste at vi nok ville få sved på læben, så synes vi området lød spændende og vi blev heller ikke skuffet.

De udkårede klippeformationer var imponerende at kigge på og var ikke noget, jeg lige havde forventet at se på Bali. Templet stammer helt tilbage fra det 11 århundred og området er virkelig smukt med en lille bæk der løber igennem og stor flotte træer. I et lille afsides hjørne lidt væk fra de mægtige klippeudskæringer finder man en balineser der sidder og laver udskæringer i en kokosnød. Det er virkelig flot håndværk og vi brugte lidt tid på at gå rundt og kigge på de dekorerede koksnødder, som alle fortæller en historie.

Når jeg ser tilbage, så var det dette tempel der fascinerede mig mest. Både på grund af de enorme klippeudskæringer, men også fordi stedet var så roligt og uspoleret.

templer-3 templer-4Tirta Empul

Tirta Empul eller Holy Spring Temple er placeret næsten lige ved siden af Gunung Kawi og derfor kan man fint besøge begge steder på samme tur/dag. Tirta Empul var meget anderledes og meget mere overendt af turister end Gunung Kawi, men dog stadigvæk en oplevelse. Det er et af de mere betydningsværdige templer på Bali og er besøgt af mange lokale også.

De store bassiner med helligt vand, som de hinduistiske balinserer besøger for at ”bade i” var smukke og det var spændende at se både troende og turister forsøge sig med det hellige ritual. Vi sprang ritualet med at hoppe ned i det kolde vand over og gik i stedet for rundt i det store område med forskellige sektioner af templer og bassiner. I et område kunne man stille stå og se til mens en række troende blev velsignet af en tempel præst.

templer-5 templer-6Vi besøgte hverken Tanah Lot eller Uluwatu, som ellers er nogle af de mest populære templer på Bali og derfor med i alle brochurer vi kiggede igennem. Det var egentlig ikke et aktivt valg, at vi ikke skulle se dem, men mere et tilfælde. Bali er stor og man skal passe meget på, man ikke kommer til at køre alt for meget rundt efter tingene. Vi brugte selv lang tid på at undersøge de forskellige muligheder og rådførte os med vores faste chauffør. I kan læse meget mere om hvilke overvejelser vi gjorde os for at planlægge spændende og oplevelsesrige ture på Bali snarest.

/Malene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *