Tilbage i august spurgte vi vores læsere, om de havde spørgsmål til vores livsstil som digitale nomader. Det gjorde vi selvfølgelig fordi, at vi havde fået en række spørgsmål her på bloggen, igennem e-mails og fra de folk vi har mødt på vores færden. I dette indlæg har vi samlet alle de spørgsmål, vi har fået fra vores sidste indlæg, samt dem vi har fået undervejs på e-mail, Facebook og her på bloggen. 

faq

– Digital Nomade FAQ –

Hvorfor har I valgt denne livsstil?

Jeg tror ikke der er noget enkelt konkret svar herpå, da nye oplevelser hele tiden får os til at stoppe og tænkte – dette havde vi ikke oplevet, hvis vi ikke havde valgt livsstilen som digitale nomader. Men det hele handler grundlæggende omkring frihed og rejselyst. Vi elsker at bestemme alt selv og rejse hvorhen vi skulle ønske det.

Herudover kan vi også godt lide at opbygge vores egne virksomheder, og se disse blomstre op. Selvom dette ikke var den primære grund for valget af livsstilen i starten, er det blevet vigtigere for os, som tiden er gået.

Hvor længe I har været af sted?

Vi har rejst i mange år, men har først taget springet som selvstændige og efterfølgende som digitale nomader i slutningen af 2015. Vi afslutter vores første længere rejse som digital nomader i slutningen af 2016, og vender næsten imod Danmark og efterfølgende nomade livet i de Europæiske storbyer.

Hvordan kom i i gang med at leve som digitale nomader?

Vi tog beslutningen 1,5-1 år før vi tog springet til udlandet, da vi på daværende tidspunkt ventede på at Malene skulle blive færdig med sin uddannelse. Den tid brugte vi på, at dygtiggøre os indenfor vores områder (f.eks. online marketing, affiliate, grafisk design etc.). Herudover opbyggede vi en række hjemmesider, som kunne skabe en online passiv indtægt– som en slags backup.

3-4 måneder før vi vidste vi skulle rejse fra Danmark, stiftede vi virksomheder og begyndte vores konsulentforretning. Derfor brugte vi den sidste periode på at skaffe de første kunder, som skabte fundamentet for de virksomheder vi driver i dag.

Hvordan fik I jeres første kunder?

Da vi startede som selvstændige brugte vi meget tid på at netværke, både for at opbygge eksisterende relationer og skabe nye. Dette var med til at skabe de første 1-3 kunder. Efterfølgende kom der stille og roligt nye kunder til, primært igennem word-of-wouth, hvor disse var blevet henvist fra eksisterende kunder.

Hvad savner I allermest?

Lakrids, wienerbrød og hygge med familie og venner. Hvad vi ikke savner er dårligt vejr, sure chefer, regn, kun sommerferie i juli og et kontorjob fra 8-17.

Hvordan tjener I jeres penge?

Vi tjener vores penge primært igennem vores enkelmandsvirksomheder, hvor vi arbejder som konsulenter for primært danske kunder. Nicolajs fokus ligger på online markedsføring og Malenes på grafiskdesign og tekstproduktion. Herudover kommer en mindre del af vores indtjening fra annonceindtægter, som skabes igennem en række hjemmesider vi bestyrer.

Ønsker man at leve som digitale nomader, så skal man kunne udføre sit arbejde online. Dette sætter en række naturlige grænser ift. feltet, men antallet af jobs er støt voksende. Herudover kan man supplere sin indtægt med anden online indtjening, hvor vi f.eks. har haft fokus på affiliate markedsføring.

Hvordan klarer I det økonomisk – er det ikke dyrt at rejse?

Vi betragter det som en fejlagtig holdning, at det er dyrt at rejse. For et par måneder siden kunne vi opgøre, at vi havde rejst som digitale nomader i 6 måneder for under 60.000 kr.! Det synes vi bestemt ikke er mange penge for, at leve og rejse som digitale nomader.

Den traditionelle måde at rejse på i sommerferien er selvfølgelig dyr, men dette er langt fra formen som beskriver vores måde at rejse på. Vi rejser og bor billigt, og bruger vores penge på oplevelser og godt mad. At rejse i f.eks. Asien, er ligeså med til at nedsætte omkostningerne.

Hvordan er det at arbejde og leve sammen?

Malene og jeg har af flere omgang bevist, at vi kan håndtere at arbejde sammen. Faktisk har vi både arbejdet som tjener, bartender og butiksassistent sammen – herudover har vi tilbragt flere sommerferier i vores unge år med at rengøre sommerhuse. Det er intet problem for os at arbejde sammen, men vi har også forskellige fag- og opgaveområder, således vi ikke hænger op ad hinanden hele tiden. At leve sammen er heller ikke noget problem, da dette ligeså er noget vi har gjort i mange år. Men det er helt sikkert en ting man skal overveje, inden man hopper ud i det.

Hvordan er det at leve som digitale nomader?

Der er tre ting som beskriver vores liv som digitale nomader; (1) Frihed, (2) Livsglæde og (3) Lysten til at udforske alt omkring os. Først og fremmest elsker vi den frihed vi har, både ved at være selvstændige og vores egne chefer, men også ved at kunne rejse hvorhen vi skulle ønske det.

Herudover har hele livsstilen givet os en livsglæde, dvs. en lyst til at leve livet vi en gang har – og få det meste ud af det! Til sidst har livet som digitale nomader givet os en lyst til at udforske – nye lande, kulturer, mennesker, mad etc.

Vi har tidligere skrevet omkring vores hverdag som digitale nomader, men på trods af dette indlæg, kan det være svært at forklare en almindelige hverdag som digital nomade. Fordi denne hele tiden ændrer sig, alt efter hvor i verden vi befinder os! Og det er endnu et punkt man kommer til at elske, ved at være digital nomade.

Hvad er jeres råd til folk, der gerne vil være digitale nomader?

Tænk allerede fra starten over plan B, hvad skal der ske, hvis noget ikke går som det er planlagt. Alt fra penge, strømafbrydelser til rejseplaner. Især når det kommer til det økonomiske aspekt er det vigtigt, allerede fra starten af have plan B og måske endda nogle gange en plan C. Vi havde selv inden rejsen opbygget en mindre opsparing samt en månedlig passiv indkomst således, at vi ikke var alt for afhængige af kunder.

Bliver I aldrig trætte af at rejse?

Vi kan godt blive trætte af at rejse, men kun selve delen med at rejse fra et land til et andet – en gang i mellem. Når først vi er kommet på plads, så forsvinder denne ”træthed” hurtigt igen og vi venter spændt på at udforske stedet.

Kan man arbejde online alle steder i verden?

Selvom udbredelsen af internettet er kommet langt, så er hastigheden ikke. Derfor kan man ikke arbejde alle steder i verden, og vi bruger rigtig meget tid på at udvælge de helt rigtige steder. Men det er ikke værre end, at man må finde sig et andet sted, hvis man skulle ende et sted uden net. Udover internet er der ikke meget andet der skal til for, at man kan arbejde som digital nomade – så ja, ud fra sådan et aspekt, kan man arbejde fra alle steder i verden! Vores kontor består af vores laptop, som altid er med i tasken.

Rejser i kun til flotte strande?

Vi har en forkærlighed for flotte strande, og så ser det godt ud på et billede. Derfor kan der godt være en overvægt af disse på vores sociale medier etc., men vi rejser også steder uden de tropiske strande. Vi kan godt lide et miks imellem tropiske øer og storbyer, og nyder godt af begge på vores rejser.

Holder I nogensinde ferie? Og føles dette som ferie?

Det er rigtigt, at det kan være svært at holde ferie/slappe af, når man rejser fra den ene tropiske destination til den anden. Vi er dog blevet gode til, at holde fri og nyde de små stunder, som f.eks. at tage sig en dykkertur direkte fra stranden, at besøge det lokale madmarked eller en forlænget weekend i en storby. Vi holder ikke mange af de lange ferier, da vi af natur ikke kan lide at bruge 14 dage uden at lave noget. Og herudover, bliver vi nok sjældent de mennesker, som synes det er sjovt bare at ligge ved poolen og dase.

Slipper man for skat som digital nomade?

Vi driver to enkelmandsvirksomheder, som begge er registeret i Danmark. Derfor betaler vi dansk skat (og er ligeså momsregisteret), og driver virksomhederne som var vi bosatte i Danmark. Da vi rejser fra land til land ofte, er det umuligt at registrere sig i ét land, for at registrere sig i et nyt lande 30 dage senere.

Der er mange gråzoner ift. skat, når man rejser i udlandet og arbejder online. Den sikrest løsning er, at drive sin virksomhed fra hjemlandet og betale skat der. Det skaber også en tryghed overfor vores kunder, at vi er registeret i Danmark. Herudover er vi også af den holdning, at vi gerne vil betale til det Danmark vi er født og vokset op i – og som vi jo også besøger i ny og næ.

/Nicolaj

2 Comments

 1. Tak for nogle fine svar. Det er bare SÅ rart når man selv står overfor at hoppe ud som nomader, som i vores tilfælde også tæller 2 små børn.
  I skriver at I og jeres virksomheder fortsat er registrerede i DK. Har I så en co/adresse et sted, eller besøger I DK hver 6.mdr?
  Som jeg forstår det skal man meldes ud ved udenlandsophold over 6 mdr..

  Mvh
  Ellie

  • Malene & Nicolaj

   Hej Ellie,

   Vi havde en co/adresse mens vi var afsted ja, som vi skiftede efter 6 mdr.
   Det er nok ikke den helt korrekte måde at gøre det på, men alt andet blev bare for besværligt. Og fordi vi jo tjente vores penge i dk og derfor betalte dansk skat al den tid vi var afsted, havde vi ingen skrupler med det.

   Lyder rigtig spændende med jeres projekt. Glæder mig til at høre mere – og måske følge med?

   /Malene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *