Vi har tidligere skrevet omkring, hvordan du kan spare penge på rejsen (indlæg #1 og #2), men folks problemer ligger ofte tidligere end dette – nemlig hvordan man sparer op til selve rejsen. Vi mener selvfølgelig, at folk ofte har en tendens til at bruge økonomien, som en undskyldning for, ikke at tage på deres livs rejse.
Men der er selvfølgelig en række tips man kan gøre brug af for, at gøre det nemmere at spare op til rejsen. Herunder deler vi nogle af dem, som vi selv benytter nu og inden vi tog af sted til Asien.
Læs også vores guide til drikkepenge i flere lande.
Tip 1: Gaven skal gå til opsparingen
Malene og jeg har lavet aftalen, at de gaver vi skal give hinanden – både jule- og fødselsdagsgaver – skal gå til vores rejseopsparing. Vi har en holdning omkring, at vi bliver langt gladere for at rejse sammen, fremfor at give hinanden gaver.
Eksempelvis bliver det nemt til 2000 kr. hvert år, som vi kan indsætte direkte på vores rejseopsparing.
Tip 2: Frister og automatisk overførsel
De fleste mennesker arbejder bedste med faste frister, og gerne konsekvenser for overskridelse. Fastsat derfor en række datoer, hvor der skal stå bestemte beløb på din rejseopsparing, og opsæt evt. automatiske overførelser igennem din netbank. Nedskriv disse frister og følg dem nøje.
Eksempelvis havde vi fast frist hver kvartal, hvor vores opsparing skulle være steget med 20% siden sidste kvartal.
Tip 3: De 3 hårde måneder
Har du nogensinde overvejet, hvor mange penge du kan spare sammen ved, at leve 3 måneder helt skrabet? Svaret er ofte rigtig mange! Vi har af flere omgange forsøgt dette, også før vi fik fuldtidsjob med kun SU-indtægter. Fastsæt et budget til husleje, mad, oplevelser, faste omkostninger, og skær alt ind til benet i 3 måneder.
Eksempelvis har vi formået at opspare 15.000 kr. på denne måde, selvom den ene var på SU og vi boede i Århus. Især tøj- og madbudget nedskæringer hjalp her.
Tip 4: Tænk ud i fremtiden
Vi har sparet mange penge ved, at tænke ud i fremtiden med alt. Dvs. alt fra mulige regninger til varme og vand til fødselsdags- og konfirmationsgaver. At have oprettet kontoer i sin netbank, med mange forskellige formål, som der jævnligt indbetales til, stopper de alt for dyre ”overraskelser”.
Eksempelvis har vi seks forskellige opsparingskonto, som løbende får indbetalt penge til disse uforudsete omkostninger.
Tip 5: Overvej en ekstraindtjening
Hvis man har mulighed for skabe en indtjening, udover sin normale løn, SU etc., så er det ofte nemmere at spare denne op. F.eks. kan du tage en tjans som serveringsdame til konfirmationen, ekstra sommerarbejde, stifte bekendtskab med affiliate marketing etc., hvor hele indtjening går direkte til rejseopsparingen.
Eksempelvis har vi en række hjemmesider, hvorigennem vi tjener penge, som alle ofte går direkte til rejseopsparingen.
Tip 6: Sælg dine ting
Du har formentlig en masse ting liggende derhjemme, som du faktisk ikke har brug for! Har du overvejet at sælge disse og bruge pengene på rejsen? Der findes et hav af bagagerums-, loppe- og kræmmermarkeder landet over, hvor du har mulighed at sælge dine ting – udover de mange online hjemmesider til formålet.
Eksempelvis har vi en regel omkring, at noget som ikke er blevet brugt i en periode på 3 måneder, ikke skal gemmes. Inden vi rejste, solgt vi ud af vores ting og tjente 4-5.000 kr. herpå.
Det sidste råd herfra er, at hvis du gerne vil rejse, så skal du give dig selv et spark bagi! Få oprettet en separat opsparingskonto i dag, og begynd at følge disse tips fra i morgen.
/Nicolaj