Har du nogensinde mødt noget, der var for godt til at være sandt? For efterfølgende at blive forbløffet over, at der faktisk ikke var nogle der forsøgte at snyde dig? Sådan havde jeg det første gang, jeg stødte på den vietnamesiske øl kendt som Bai Hoi (Bia hơi). Der er tale om en lokal velsmagende fadøl i Hanoi, som kun koster 1,5 kr. glasset – det siger jeg lige en gang til – kun 1,5 danske kroner for et glas velsmagende lokal øl.

En af de ting man ofte bliver overrasket over, når man rejser rundt i asien er, hvor dyrt det er at drikke øl. Ikke fordi prisen er høj, men fordi prisen slet ikke er lige så billig som alt andet du støder på – mad, husleje, oplevelser etc. Derfor er det ikke ualmindeligt, at du kan få øl til samme priser som hjemme i Danmark. Det ændrede sig dog, da jeg besøgte Hanoi i Vietnam.

biahoiKonceptet går kort og godt ud på, at de lokale bryggerier leverer øllen til de lokale barer, restauranter, cafeer etc., hvorfra man kan købe et glas for 1,5 krone – indtil der ikke er mere tilbage. Dette betyder, at de kan være løbet tør allerede kl. 19.00, men er du heldig at finde et lille lokalt spisested/bar/”plastikstole-på-et-gadehjørne”, så kan du nyde flere lækre vietnamesiske øl, til samme pris som en lille pose slik hjemme i Danmark. Bia Hoi skal forstås som ”Frisk øl”, hvilket beskriver denne type af øl er meget god – alt er lavet på dagen og drikkes på dagen.

Det anbefales at komme tideligt, da øllen hurtig bliver drukket af både lokale og turister. Flere af stederne serverer ligeså mad, så du har muligheden for at være tidligt ude. Der er tale om en meget lys øl, som dog stadig har en frisk smag. Når den serveres i et koldt glas, vil du hurtigt blive overrasket over kvaliteten af så billig en øl. Efter at have smagt alle lokale øl på flaske, vil jeg udpege Bia Hoi, som være den eneste vietnamesiske øl jeg vil anbefale folk at smage. Dog kan der være varianter i smagen fra dag til dag, og fra årstid til årstid.

Der er et bestemt hjørne i Hanoi i det gamle kvarter, som er særligt kendt for Bia Hoi (se herunder), som vi vil anbefale alle at besøge. Det er dog muligt at smage øllen flere steder i byen, hvis du kommer tideligt (følgende side fremviser disse steder).

Hvor: Krydset imellem Luong Ngoc Quyen/Ta Hien
Pris: 5.000 VDN / 1,5 DKK pr. glas
Alkoholprocent: 3-5%

/Nicolaj

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *